Külső arculat

Nagybajom település Somogy megye középpontjában található, egyenlő távolságra a Balatontól és a Drávától. Nagybajom határát keletről a Külső-Somogyi-dombság, nyugat felől a Belső-Somogyi-dombság, Zalai-dombság övezik. A településhez legközelebb lévő városok Kaposvár (25 km), Nagyatád (30 km) és Marcali (33 km).
Nagybajom 2001-ben városi címet kapott. A 3500 lakosú település Somogy megye belső perifériájában viszonylag urbanizálatlan területen távol van a dinamikusan fejlődő balatoni térségtől, a leghátrányosabb helyzetű kadarkúti kistérségben található. 109 km2-es kiterjedésével megközelíti Kaposvár közigazgatási területnagyságát.
Nagybajom Város Önkormányzata 2008-ban hozta létre Nagybajomi Általános Művelődési Központot, amelyen belül az alapfokú oktatás feladatellátást a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Intézményegység biztosítja.
Az intézmény működési területe Nagybajom, Jákó, Pálmajor települések közigazgatási területe. Az általános iskola a közigazgatási területeken kívülről is vehet fel növendékeket.
A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola alsó- és felső tagozata az ÁMK központi épületében, a Kossuth utca 10. szám alatt tanul.
Iskolánk irigylésre méltó külső környezettel rendelkezik. Tágas, ligetes udvarán új játszótéri eszközök, sportpálya, hatalmas zöld felület biztosítja a gondtalan és egészséges szabadidő eltöltését. A település központjához közel lévő épület gyalogosan és biciklivel, több irányból is gyorsan és biztonságosan megközelíthető. A kerékpárok "parkolását" két fedett tároló biztosítja. A település távoli pontján lakó kicsiket az iskolabusz szállítja reggelenként.
A tágas zöld környezethez szervesen kapcsolódik a sport-komplexum, két füves nagy pályával, egy műfüves és kettő strandröplabda pályával, továbbá a nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok. Az iskola tornaterme mellett a sportcsarnok és a felújított kistornaterem a Kossuth L. u. 17. szám alatt biztosítja a mindennapos testnevelés feltételeit.
1984-ben adták át iskolánk épületét, azóta tetőcserével megszüntették a beázást és a vizesblokkok felújításával komfortosabbá vált környezetünk.
A 2010/2011-es tanév során az integrált iskolaközpontoknak kiirt pályázat keretében megvalósult a nyílászárók és a tantermi bútorok teljes cseréje. Korszerű nyelvi labort alakítottak ki, jelentős eszközfejlesztés történt (demonstrációs eszközök, interaktív táblák, tantermi számítógépek, tanári laptopok), az egész épületben az internet hozzáférés biztosított. Ezen pályázat keretében megtörtént az épület teljes akadálymentesítése, korszerűsítették a fűtésrendszert. Szintén e pályázat segítségével a használati meleg vizet alternatív energia felhasználásával, napkollektorokkal állítjuk elő.
Az általános iskolai informatikaoktatást segíti a Kossuth L. u.1. számú épület tetőterében, uniós pályázat keretében 2006-ban elkészült, korszerűen felszerelt két informatikai szaktanterem és egy előadóterem. Iskolánk külső környezete, tárgyi feltétele megfelel a XXI. századi elvárásoknak. Felszereltségében, korszerűségében felülmúl több nagyvárosi iskolát is. Az itt tanuló diákok és tanító pedagógusok olyan infrastrukturális kényelemben végezhetik a mindennapi munkájukat, amire büszkék vagyunk.